LSP Landelijk Schakel Punt War betekend het voor uw privacy
1. Het deel van het dossier dat uitgewisseld wordt, heet de Professionele Samenvatting (ook wel ‘PS’). Daarin staat de belangrijkste actuele informatie over de gezondheid, zoals:
- Huidige gezondheidsproblemen (episoden)
- Informatie over de contacten met huisarts in de laatste vier maanden.
- Recente metingen en uitslagen.
- Medicatie.
- Informatie over allergieën en overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.
- Bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend huisarts.
2. De volgende zorgaanbieders kunnen informatie uitwisselen via het LSP
- Huisartspraktijken
- Huisartsenpost
- Apotheek
- Ziekenhuis
- Zelfstandige klinieken
- VG-organisaties (instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking)
- GGZ-organisaties (instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg)
- VVT-organisaties (instellingen Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties)
- Spoedeisende hulp (dit wordt momenteel getest in de regio Groningen)
Het Huisartsdossier kan alleen worden opgevraagd door een andere huisarts (op de Spoedpost of tijdens een waarneming). In pilot kan de specialist op de SEH in Groningen ook het huisartsdossier bevragen.
De overige genoemde zorgaanbieders kunnen alleen het MEDICATIEdossier opvragen (medicatie en ICA – Intolerantie, Contraindicatie, Allergie)
3. Hoewel medicijnoverzichten vanuit apotheek worden uitgewisseld met andere systemen wordt een afleverrecept door de apotheek nog niet in alle HISsen via LSP uitgewisseld. Deze komen dan binnen via edifact als MEDREC. In de toekomst moet deze uitwisseling via LSP gaan verlopen als onderdeel van het vernieuwde Medicatieproces 9.0. Dit geldt zowel voor de afleverberichten als de uitgaande (voorgeschreven) recepten.
4. Terugkoppeling van spoedpost berichten geschiedt via LSP indien patiënt toestemming heeft gegeven. Ze zijn in het communicatiescherm van het HIS dus alleen beschikbaar indien LSP is aangevinkt. Indien een patiënt geen toestemming heeft gegeven (of onbekend), vindt de terugkoppeling plaats via edifact (MEDVRI)
5. Het landelijk gemiddelde van de LSP toestemming is momenteel hoog, echter is dit gestuwd door de zogenaamde corona opt-ins. Ten tijde van de corona crisis was het belangrijk om in crisissituaties over actuele medische gegevens te beschikken. Daarom heeft VWS tijdelijk een zogenaamde corona-opt in ingevoerd, waarbij patenten die nog geen toestemming vastgelegd hebben, automatisch op akkoord staan. Hierdoor lijken de landelijke en regionale cijfers t.a.v. LSP toestemming hoog. Naar schatting gaat het om 6,5 miljoen Nederlanders die een corona opt-in hebben. Naar verwachting zal deze corona opt-in binnenkort ten einde lopen waarna het percentage mensen dat akkoord is met digitale gegevensuitwisseling drastisch terug valt.
Publicatiedatum: 06-04-2023