Onderzoek naar covid
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet op verschillende manieren onderzoek om de verspreiding van COVID-19 te volgen. Zo kunnen we goed in de gaten houden hoe het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome–CoVcoronavirus-2 zich ontwikkelt en zien we het als er veranderingen optreden.
Onderzoek naar afweer tegen COVID-19
Hoe reageert het afweersysteem van mensen na een infectie met, of een vaccinatie tegen het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome–CoVcoronavirus-2? Dat bestudeert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een aantal onderzoeken.
> Onderzoeken naar afweer tegen COVID-19 na ziekte of vaccinatie
Onderzoek naar bescherming coronavaccinaties
Het RIVM houdt ook bij hoe goed de coronavaccins beschermen tegen corona, tegen de overdracht van corona en de effectiviteit tegen ziekenhuis- en ICintensive care-opname
> Onderzoeken bescherming coronavaccinaties
Gedragswetenschappelijk onderzoek
Het gedrag van mensen is belangrijk bij het onder controle krijgen van COVID-19. Met onderzoek naar gedrag en gezondheid krijgen we inzichten die mensen kunnen helpen om de adviezen en regels te blijven volgen.
> Gedragswetenschappelijk onderzoek
Gezinnen en jongeren (First few hundred)
Het RIVM doet onderzoek bij gezinnen in Nederland waarin iemand besmet is met het virus. Zo willen we meer te weten komen over het verloop van de ziekte en hoe de verspreiding binnen een gezin verloopt.
> Onderzoek Gezinnen en jongeren
Huisartsen peilstations
Nivel doet samen met het RIVM onderzoek naar mensen met griepachtige klachten. Samen meten zij bij 40 huisartsenpraktijken hoe vaak mensen met deze klachten bij de huisarts komen en welke virussen deze klachten veroorzaken.
Indirecte effecten COVID-19 op zorg en gezondheid
De COVID-19-epidemie en de maatregelen om het virus te bestrijden leiden tot grote verschuivingen in de gezondheidszorg.Het RIVM brengt deze effecten in kaart.
> Indirecte effecten COVID-19 op zorg en gezondheid
Infectieradar
Met Infectieradar brengen we in kaart of mensen in Nederland klachten hebben die kunnen wijzen op een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2.
Kiemsurveillance
In Nederland zien we sinds het voorjaar verschillende varianten (mutaties) van het virus rondgaan. Het RIVM onderzoekt in het laboratorium hoe het virus verandert en wat dit betekent voor de verspreiding in Nederland.
LongCOVID-onderzoek
Het RIVM onderzoekt hoeveel mensen met corona op langere termijn nog klachten hebben, wat deze klachten precies zijn, en hoe ernstig ze zijn.
Luchtkwaliteit en COVID-19
Het RIVM gaat samen met partners onderzoeken of de luchtkwaliteit van invloed is op het verloop en de ernst van COVID-19 in Nederland. Deze kennis kan in de toekomst bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid in Nederland voorafgaand aan of tijdens een pandemie, zoals het coronavirus.
Preventie & zorg en brede maatschappelijke vraagstukken
Het RIVM geeft in samenwerking met ZonMwNederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie periodiek een samenvatting van de resultaten uit COVID-19 gerelateerde onderzoeken op het gebied van preventie & zorg en brede maatschappelijke vraagstukken.
> Preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken
Q-koorts en COVID-19
Het RIVM onderzoekt of mensen die eerder Q-koorts hebben gehad een verhoogde kans hebben op het krijgen van COVID-19.
Rioolwater
Het coronavirus SARS-CoV-2 komt met de ontlasting van mensen in het rioolwater terecht. Door het rioolwater te onderzoeken kan het RIVM de verspreiding van het virus vroegtijdig in kaart brengen.
Risicofactoren voor COVID-19 (CONTEST)
Waarom worden sommige mensen wel ziek van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en andere mensen niet? Dit en andere risicofactoren voor COVID-19 onderzoekt het RIVM in samenwerking met GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio.
Thuiswonende ouderen en COVID-19
De COVID-19 epidemie en de maatregelen hebben gevolgen voor iedereen. Ook voor thuiswonende ouderen. Het RIVM brengt in kaart hoe het met hen gaat.
> Invloed COVID-19 op het leven van thuiswonende ouderen
Transmissie van COVID-19 op basisscholen
Waarschijnlijk geven kinderen de nieuwe varianten van SARS-CoV-2, zoals de Britse, wat sneller en vaker door. Hoeveel sneller en vaker? Dat is nog niet goed genoeg bekend. Om hier meer over te weten te komen, onderzoekt het RIVM hoe de verspreiding van het virus gaat op basisscholen.
> Onderzoek naar transmissie op basisscholen
Verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes
Het RIVM en UMCGUniversitair Medisch Centrum Groningen gaan meten hoe het coronavirus SARS-Cov-2 in een binnenruimte wordt verspreid. Ook wordt gekeken hoe ver het virus zich dan kan verspreiden en of de virusdeeltjes ook over grote afstand nog besmettelijk zijn.
> Onderzoek naar verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes
Onderzoeken naar COVID-19 buiten het RIVM
Ook buiten het RIVM worden er tal van onderzoeken naar COVID-19 uitgevoerd. Een overzicht is te vinden op de website van de FMS.
Met behulp van subsidie worden ook nieuwe onderzoekprogramma’s naar COVID-19 gestart. Zie COVID-19 programma ZonMw