Abortuspil bij de huisarts – T 0464334545 – abortus laagdrempelig en veilig
Wat is een abortuspil?
Sinds 2025 is het ook door huisartsen mogelijk abortuspil voor te schrijven. Er wordt vaak over één abortuspil gesproken, maar eigenlijk bestaat deze vorm van abortus uit het innemen van drie pillen. De abortuspil kan gebruikt worden tot 56 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie, wat ongeveer 5-9 weken over tijd is.
Kan ik een abortuspil via de huisarts krijgen?
Ja. Een abortuspil kan gewoon via de huisarts worden verkregen. Er wordt wel een echo gemaakt om te bepalen hoever de zwangerschap is gevorderd. Tot 9 weken zwangerschap is de pil bij de huisarts te krijgen.
Kan ik een abortuspil zelf kopen?
Een abortuspil kun je niet zelf kopen. Je kunt de pil ook niet op eigen gelegenheid innemen. Alleen een zorgprofessional kan je een pil voorschrijven. Onder begeleiding van een arts moet de pil worden ingenomen.
De abortuspil moet zorgen voor het afbreken van de zwangerschap, waardoor het kindje komt te overlijden. Het gevolg is dat door een bloeding ontstaat en het al gevormde vruchtje naar buiten komt.
Wat zijn de risico’s van een abortuspil?
In een uitzonderlijk geval werkt de abortuspil onvoldoende. Dan zal er alsnog een curettage moeten plaatsvinden.
Hoe werkt een abortus via een abortuspil?
In de eerste weken van de zwangerschap wordt een aantal Mifepriston pillen – de zogenaamde ‘abortuspil’ – ingenomen.
In combinatie met prostaglandine komt er een bloeding op gang.
Op de eerste dag van de behandeling wordt 600 mg Mifepriston ingenomen.
Op de derde dag (48 uur na de eerste inname) wordt prostaglandine toegediend, waardoor een bloeding op gang komt.
Tussen de 10e en 12e dag is er een nacontrole bij de huisarts.
In een uitzonderlijk geval wordt alsnog een zuigcurettage uitgevoerd.
Waarom zou ik een abortuspil innemen?
Iedere vrouw die een abortus overweegt heeft daarvoor een persoonlijke reden. Niemand doet dit omdat het leuk is. Voor de meeste vrouwen is het een zware beslissing.
Wat als een abortuspil niet meer kan?
De termijn waarin je een abortuspil kunt innemen verloopt na 9 weken zwangerschap. Wil je dan toch een abortus, dan vindt de abortus plaats d.m.v. curettage in een abortuskliniek.
Kan de huisarts je helpen bij een ongewenste zwangerschap?
Ja, bij ons kan je terecht voor vragen rond abortus, voor vragen en begeleiding.
U wordt door ons op een veilige, betrouwbare manier geholpen.
Alternatieven voor de abortuspil bij de huisarts
Naast de abortuspil bestaan er andere opties voor zwangerschapsafbreking, afhankelijk van de duur van de zwangerschap:
Abortuspil bij de kliniek: het blijft ook gewoon mogelijk om de abortuspil bij de abortuskliniek te halen, voor vrouwen die dit liever niet met hun bekende huisarts ondergaan en te voorkomen bekenden tegen te komen.
Zuigcurettage: dit is een poliklinische ingreep die meestal wordt uitgevoerd in een abortuskliniek of ziekenhuis. Het is geschikt voor zwangerschappen tot 12 weken.
Late zwangerschapsafbreking: voor zwangerschappen voorbij het eerste trimester worden andere medische procedures toegepast, vaak in gespecialiseerde centra.
Wat betekent de nieuwe regeling voor vrouwen?
De nieuwe regeling kan vrouwen meer regie geven over hun eigen lichaam en situatie. Door de huisarts een grotere rol te geven, wordt abortuszorg een toegankelijker en minder beladen proces. Toch blijft het essentieel dat huisartsen voldoende training en ondersteuning krijgen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.